Bunadslengsel: Polsk bunad fra Cieszyn

Maleri av jenter i polsk bunad fra Cieszyn.

Nå som det nærmer seg 17. mai så begynner jeg å kjenne på min årlige bunadlengsel. Det er Rukkastakken som står på ønskelisten. Men selv om jeg satt meg en spareplan flere ganger, så har både hus og bilkjøp kommet i veien for bunadskjøp. Og som vi jo alle vet er jo ikke akkurat bunader det billigste man kan kjøpe. Men jeg gir ikke opp!

Og så har jeg tenkt på om jeg ikle skulle ha kjøpt en polsk folkedrakt i stedet. I et museum sør i Polen henger et oljemaleri med min farmor iført bunad fra Cieszyn. Det er utrolig synd at maleriet ble solgt før jeg fikk tatt bilde av det. Men jeg husker hvor stolt hun var på bildet. Jeg synes ofte at polske bunader er litt bombastiske. Det er så mye roser, koraller, prangende konstrastfarger at det er vanskelig å vite hvor man skal se. Men bunaden fra Cieszyn er mye mer nedtonet og balansert. Jeg synes den fremhever ens naturlige skjønnhet mye mer, og så norsk om jeg er – så har jeg vel mer sansen for det.

Forfra kan bunaden slik ut:

Jenter i polsk bunad fra Cieszyn.

Dame i polsk bunad fra Cieszyn, sett forfra.

Polsk bunad fra Cieszyn.

Kanskje er dette den eneste polske bunaden som kan minne litt om norske bunader, bortsett fra at den er litt kortere så anklene kommer til syne litt mer. Dristige saker!

Det er vanlig med et forkle og bånd med sløyfe i midjen, eller belte. Man står fritt til å velge både farge på forkle og bånd og kan mikse og matche litt som det passer en. Konfirmantene har gjerne håret i flette og et helt hvitt forkle.

Konfirmanter med polsk bunad.

Bunadsølv er ikke pålagt å ha, men den gjør jo bunaden ekstra staselig. Her er noen eksempel:

Sølje til polsk bunad fra Cieszyn.

Belte til polsk bunad fra Cieszyn.

Men det er fra baksiden man ser de vakre broderiene på livet, som kan være med eller uten bord. Jeg klarer ikke å bestemme meg for hvilke jeg synes er finest. Med paljetter, blomster eller bord? Ja takk, alt sammen!

Dame i polsk bunad fra Cieszyn.

Her er noen eldre varianter med paljetter og perler. Borden er vanlig på de livene som ble laget før 1900. Det ble etter hver vanskeligere å skaffe materialer til borden og da i sær gulltråd. Man gikk derfor over til å brodere blomster i stedet.

Her er noen flere av mine favoritter.

Polsk bunad. Liv med perlebroderi.

Polsk bunad. Liv med perlebroderi og blomster.

Polsk bunad fra Cieszyn. Liv med perlebroderi og blomster.

Polsk bunad fra Cieszyn. Liv med blomster.

Polsk bunad fra Cieszyn. Liv med perlebroderi.

Polsk bunad. Liv med perlebroderi - Cieszyn.

De fleste bildene til dette innlegget er hentet fra denne bloggen.

Her får du se mange flere eksempler på liv. Her kan du lese mye mer om historien og skikkene bunaden.

Det er mange som ikke vet at Polen har en svært rik bunadshistorie. Vil du se flere polske bunader anbefaler jeg denne siden her.

Og så, et lite spørsmål for andre bunad-geeks: hvilken norsk bunad minner denne folkedrakten deg om?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *